GENERÁTOR L-C

Nedávno jsem zde uváděl popis s názvem SIGNÁLNÍ GENERÁTOR, tedy pomocný oscilátor určený ke slaďování přijímačů a různým jiným měřením v amatérské radiotechnice. Každý ale (asi) nebude potřebovat tak složitý přístroj, třeba jen pro jednorázové použití. V tomto případě se může zaměřit na tento popis.

Jednoduchý generátor sinusových kmitů je možno sestavit také pomocí logického integrovaného obvodu MH7400 (SN7400N apod.) Pokud si odmyslíme laděný obvod L1 – C3, vidíme, že se zde jedná o naprosto jednoduchý klasický multivibrátor. Obě hradla pracují v lineárním režimu, který je určen hodnotou odporů R1 a R2 (v rozmezí 200 ohmů až 1 kiloohm). Vzorek byl určen pro pracovní rozsah kmitočtů 5,5 MHz až 10 MHz. Amplituda napětí na výstupu dosahuje až několik voltů.

Cívka L1 je v tomto případě 16 závitů vodičem 0,3 mm s odbočkou ve středu vinutí, na kostřičce průměru 5 mm. V případě požadavku jiného rozsahu kmitočtů, viz články o LC obvodech na tomto webu, nebo (pokud spěcháte) použijte kalkulačku VÝPOČET L a C.

Námět http://airvikar.ru/